A nemzet családokból tevődik össze. Alig található olyan család, melynek legalább egy tagja ne érdemelne  meg valamilyen megelmlékezést  Éppen ezért érdekes megismerni azt a fát, amely ilyen gyümölcsöt adott.


2015-ben született meg az a szándék, hogy megpróbáljuk indexelni Tótkomlós (Slovenský Komlóš) alföldi kisváros anyakönyveit. A kutatók fokozatosan alakították ki és hozták létre azt  a csapatot, amely az első projekten kezdett dolgozni - Tótkomlós (Slovenský Komlóš) alföldi város anyakönyvi adatainak indexelésén (átírásán) a genealógiai programba.

Az első projekt után áttértünk más kihívásokra, feldolgoztuk  több olyan település anyakönyveit is amelyeket a   18-19. században szlovákok alapítottak az Alföldön. Szakmai kiadványt készítettünk "Tótkomlós anyakönyvei" címmel.

Projektjeink, terveink olyan méreteket öltöttek, hogy  úgy döntöttünk, tevékenységünket hivatalossá tesszük, létrehoztuk az  "Alföldi Szlovákság Genealógiai Kutatásáért Egyesület-et", annak weboldalát, így munkánkat mindenki számára elérhetővé tettük, azok számára akik családfájukat szeretnék elkészíteni és  az Alföldi evangélikus anyakönyvekben kutatnak őseik után.

Tovább folytatjuk az anyakönyvek  indexelését, feldolgozását!

Őseink nagy területet telepítettek be, sok települést alapítottak az Alföldön, végtelen sok munka vár még ránk.

Az anyakönyvek indexelése az egész Alföld, szlovákok lakta területére összpontosul, Békés és Csanád-Csongrád megyével kezdtük, feldolgoztuk Nagylak anyakönyveit (Románia), indexeljük Pest megyében az  első települést, Kiskőröst.

Nagymértékben érdekeltek vagyunk az alföldi szlovákok leszármazottaival való együttműködésben nemcsak Magyarországon, hanem Romániában, Szerbiában, Bulgáriában és Horvátországban is. Csapatunk továbbra is nyitott az új tagok felé, szívesen látunk más munkatársakat is.

Jelenleg honlapunkon az "Anyakönyvek" cím alatt naprakész adatbázis található a feldolgozott Alföldi anyakönyvekről. Az adatbázis folyamatosan frissülni fog a befejezett új projektekkel.

Oldalunk az indexelt anyakönyvi adatokon és azok eredeti szkennelt változatán túl tájékoztatást ad az aktuálisan feldolgozott projektekről, tervezett tevékenységünkről, társadalmi és kulturális eseményekről.

Munkatársaink folyamatosan közölnek cikkeket, észrevételeket tevékenységünkrő, tapasztaltainkról, az anyakönyvek átírásáról a  csoport „Genealógia dolnozemských Slovákov" (Alfödi szlovákok genealógiája) facebook oldalán.

Konzultációkat és tanácsokat adunk az anyakönyvi kivonatokkal vézett munkánkról és a problémák megoldásásairól, az iratok szlovák nyelvre fordításáról latinból, magyarból és hasonlókról.

Hiszünk abban, hogy a közzétett anyakönyvi indexek hasznosak lesznek az Ön számára, segítenek felmenői kutatásában és családfája összeállításában.

Sok sikert kívánunk.